Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2009 23:52 - 10 евтини прявила които ви гарантират по-малко обидени служители!
Автор: lusiantonova Категория: Бизнес   
Прочетен: 2263 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 19.02.2009 10:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Ако сте работодател и се чудите защо служителите ви не дават всичко от себе си или ако сте служител и се чудите какво не ви дава работодателя...Помислете и пишете коментари, бих искала да знам права ли съм или много греша.

Това са 10 правила, които смятам за полезни за всеки работодател, това са 10 правила които аз смятам за задължителни и полезни...

 

  1. Гласното изказване на похвала не струва пари! Не се колебайте да похвалите служител, ако си е свършил работата добре, ако е направил за вас нещо повече от това което сте очаквали, ако е отделил повече време и усилия за да изпълни задължението си не се страхувайте да го похвалите гласно. Не се страхувайте, че от няколко похвали някой би поискал повишение, напротив, това само ще го стимулира да работи още по-усърдно и по-прецизно, а това е единствения начин да си заслужи повишението преди да го е поискал.
  2. Коментирайте със служителите си проблемите които възникват по време на работа най-малко веднъж на тримесечие (ако фирмата е голяма или най-малко веднъж седмично ако фирмата е малка). Не разчитайте на мнението на мениджърите, тяхното мнение често е доста субективно и те често се оправдават пред служителите с вас, а пред вас със служителите. Ако искате да имате обективна представа за това което се случва във собствената ви фирма най-добре попитайте хората които работят там. По-често вие ще имате полза от това от колкото служителите.
  3. Ако имате реална представа кои служители ви носят печалба, кои служители приемат лично проблемите на фирмата и работят усилено за решението на тези проблеми стимулирайте ги финансово или социално. Няма нищо по-стимулиращо за един съвестен служител от изказаната похвала и неочакваната премия. Не мислете, че ще ви излезе скъпо, понякога малка парична премия прави чудеса. Ако сметнете процентно 50 лева премия на трима служители от общо 50 заплати по 1000 лева се получава по малко от 0.003%. Дори във вашия случай да са 100 лева премия на 5 служителя от общо 20 заплати по 1000 се получава 2.5% . Както и да го смятате срещу нищожни средства можете да направите щастливи няколко семейства и те ще са ви признателни.
  4. Не отказвайте на служителите си заслужената почивка. Организирайте фирмата си така, че да е възможно всеки да използва годишната си отпуска в рамките на календарната година за която му се полага. Организирайте създаването на графици между колегите от един отдел, намерете служители които да заместват отсъстващите по отпуск, плащайте платения отпуск както се заплаща и присъствието на работа. Не е похвално за никой да каже „Аз не съм излизал в отпуск от 1998 година”, не е полезно и за вас. Всеки може да издържи на този режим, но никой не е достатъчно ползотворен ако не почива поне един път в годината и ако мисли постоянно за делата си които могат да се приключат само в работно време (като банките например)
  5. Създайте комфорт на работното място! Това не означава да обзаведете всички кабинети в офиса си с луксозно обзавеждане, но ако още не сте купили удобни столове за служителите си сега е момента да го направите. Ако 9 часа на ден служителите ви седят на посетителски столове вместо на офисни те или ще ви напуснат (ако имате късмет) или ще бъдат във вечен болничен заради породената дископатия, радикулит и подобни страдания. Същото е и мониторите. Ако служителите ви имат наблизо кафе машина няма да губят време за купуване на кафе, през това време ще работят за вас.
  6. Тим билдинга не е мръсна дума, ако не сте запознат с нея поинтересувайте се от това. Има фирми които го организират, предлагат на практика всичко което може да сплоти един колектив. Но ако не ви се дават много пари можете да се заемете лично с това (или да натоварите личния си асистент). Просто заведете служителите си на място на което ще ги видите в друга светлина, те ще се видят в друга светлина, ще видят вас в друга светлина... Заведете ги на място на което ще почивате, ядете и пиете заедно на една маса, ще си говорите за нещата от живота, ще обсъдите неминуемо и проблемите в работат (опазил бог това да е на масата в 03:00). Заведете ги на място където ще се забавляват всички заедно, за да разберат, че могат и да работят всички заедно. В този вид мероприятия е хубаво да бъде включен и отборен спорт, но само ако на служиателите им допада. Обикновено цената многократно си заслужава спестените главоболия и пропуснати ползи.
  7. Персонализирайте отговорностите и задълженията. Твърде често в средните и големите фирми мениджърите си приписват заслуги на служители, понякога и колеги си приписват заслуги на колеги и по този начин се издигат в йерархията. Много рядко заслугите за добре свършена работа се оценяват персонално и много рядко прогресивни и съвестно работещи хора се оценяват подобаващо. Не се оправдавайте с липсата на информация или липсата на организация... Ваша работа е да я създадете!!!
  8. Не поливайте семето на интригата! Във почти всяка голяма фирма има поне малко интрига. Не я толерирайте, не позволявайте да се разрасне, не си мислете, че интригата е информация!  Категорично покажете на служителите си, че интригите не се толерират във вашата фирма. Ще спечелите много повече от колкото ще загубите.
  9.  
  10. Не забравяйте, че и вие сте били на 10, 20, 30.... години. Спомнете си, че и вие сте имали мечти! Сигурна съм, че и сега имате! И вашите служители имат... Помислете за това, така както те мислят за вашите мечти минимум 8 часа на ден, 5 дни в седмицата, 22 дена месечно....

 

 

Предполагам, че забелязахте, че няма т. 9. Това е вашата фирма, вие пишете правилата, всичките, от точка 1. до точка 10. Аз само ви даох насока за това което може да ви помогне...  Не ми се сърдете ако това не ви харесва. Ще се радвам ако има коментари от работодатели, ще се радвам ако има каквито и да е коментари...


 

Преместено на http://lusiantonova.blogspot.com/



Тагове:   малко,   обидени,


Гласувай:
1



1. rosidi - Да, така е
29.01.2009 23:57
Много, точно е описано. Но когато фирмата е малка трябва и да се държи дистанция, защото има и този момент, когато ти се качват на главата.
цитирай
2. boboriana - чудесно
02.02.2009 16:58
Аз не съм работодател , служител съм и силно ме вълнува този проблем и бих искала да поговорим за това ,ако нямаш нищо против
цитирай
3. lusiantonova - Разбира се, че нямам. Където ти е ...
02.02.2009 21:13
Разбира се, че нямам. Където ти е по-удобно, тук, на лични, в майла или скайп...Е-майла ми е lusi_antonova@yahoo.com, skype: lusiantonova но там влизам рядко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lusiantonova
Категория: Тя и той
Прочетен: 52577
Постинги: 8
Коментари: 80
Гласове: 224
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031